Ve středu 26. 3. probíhal ve Slavičíně Klub zdraví.
Dozvěděli jsme se něco o vytváření zdravých návyků, o důležitosti vytrvat, než se dobrý návyk stane samozřejmostí a radostí.
Praktická část byla na téma „zdravé obědy“.
Zdravý oběd se skládá ze zeleniny (syrové i dušené) + obiloviny (nebo brambory, jako přílohu nebo v různých úpravách) + luštěniny (karbanátky, haše, sekaná, omáčky, nebo jen tak) + bylinky a natě + oleje (nejlépe za studená lisované, přidávané po uvaření).
Přeji vám i sobě vytrvalost v utváření těch dobrých návyků a chuť znovu zkoušet něco zdravého si i svým blízkým uvařit.
Recept na něco z ochutnávky
Tofu s arašídy
2 kostky bílého tofu
1 větší cibule
1 čl zázvoru
2 čl solčanky
1 čl drceného kmínu
1 menší hlavička česneku
3 PL oleje
1 PL sojové omáčky
½ čl soli
2 a ½ š na menší kostky nakrájeného bílého zelí
2 vrchovaté PL rajského protlaku
1 a ½ čl polohrubé mouky
5 š studené vody
1 š na nudličky nakrájené sterilované kapie
1 sáček arašídů (100g)
Tofu opláchni pod vodou a nakrájej na úhledné menší podlouhlé kousky. Přidej nakrájenou cibuli, zázvor, solčanku, kmín, prolisovaný česnek, olej, sojovou omáčku, zlehka zamíchej a nech stát. Nakrájené zelí zalij 1 š vody, přidej sůl a pod pokličkou dus, než se voda vypaří (10-15 minut) Přidej rajský protlak, krátce podus a přidej ochucené tofu, zamíchej, po prohřátí zasypej moukou, pak zalij 4 š vody. Za občasného zamíchání vař asi 5 minut. Před koncem přidej kapii, předem nasucho opražené arašídy a jídlo podle potřeby dochuť solí. Posyp sekanou petrželovou natí.